Ändringar i den öppna rådgivningen i Esbo, Lojo, Vichtis och Högfors

15.4.2024 9.21

Den öppna rådgivningen i Esbo, Lojo, Vichtis och Högfors upphör den 31 maj 2024. Som ersättande tjänst erbjuder vi i fortsättningen 15 minuter långa kontrolltider som bokas på förhand.

Det finns olika orsaker bakom nedläggningen av öppen rådgivning. Vi förenhetligar vårt tjänsteutbud eftersom alla klienter borde ha samma utbud oberoende av var i välfärdsområdet de bor. Tjänster för öppen rådgivning har inte erbjudits i alla kommuner i Västra Nylands välfärdsområde.

– Den öppna rådgivningen har många fördelar, men medför också utmaningar. Det har varit svårt att planera resurserna för olika enheter, eftersom vi aldrig i förväg vet hur många klienter kommer till öppen rådgivning. Detta har orsakat både orimliga väntetider för klienter på vissa rådgivningar och resursförluster på andra eftersom de inte haft några klientbesök, säger servicechef för mödra- och barnrådgivning Pia Sinkkonen.

Kontrolltider ersätter den öppna rådgivningen från början av juni

Ärenden som tidigare behandlades på den öppna rådgivningen sköts nu med kontrolltider som bokas på förhand. Sådana ärenden är bland annat uppföljning av barnets vikt och längd samt vaccinationer.

Undantaget är influensavaccinationerna, för vilka tid bokas på separata vaccinationsmottagningar. Vaccinet kan också ges i samband med barnets åldersrelaterade undersökning.

Gravida kvinnor kan komma på ett kontrollbesök till exempel för blodtrycks- eller hemoglobinkontroll eller uppföljning av fostrets hjärtljud.

I Esbo kan du kan boka kontrolltid under ett rådgivningsbesök, i rådgivningens chatt eller via det centraliserade tidsboknings- och rådgivningsnumret 029 151 2400 vardagar kl. 8.30–13.30.  I området Lojo–Vichtis–Högfors kan du boka en kontrolltid under ett rådgivningsbesök eller per telefon.

I Esbo ändras namnet på den öppna webbrådgivningen och tjänsten utvidgas

Den öppna webbrådgivningen som hittills erbjudits i Esbo utvidgas under våren 2024 så att korta, 30 minuter långa tider till videomottagning kan bokas till alla hälsovårdare. Samtidigt ändras tjänsten namn till Distansrådgivningen.

Du kan boka tid till Distansrådgivningen under ett rådgivningsbesök, i rådgivningens chatt eller via det centraliserade tidsboknings- och rådgivningsnumret, samt via vårt elektroniska tidsbokningssystem. Där kan man uträtta ärenden flexibelt också mellan rådgivningsbesöken. Du kan läsa mer om detta på vår webbplats